12 Eylül 2014 Cuma

Beydağları'nda...


Karla kaplı dağlarda zirve keyfi 

Yaz mevsimi sona erip, kış mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirdiğinde, Antalya’nın her daim yüzünü esirgemeyen güneşi, pırıltısını sürdürür. Baharı aratmayan kış günlerinde Akdeniz kıyıları, güneşli günün keyfini çıkarmak isteyen kent sakinleri ile dolar taşar. Antalya’nın kıyı şeridi bahardan kalma günler yaşarken yüksek kesimleri, özellikle Torosların yüksek kesimleri karla kaplanır. Beyazlara bürünen dağlar, vadiler, yaylalar, adeta gelinliklerini giymişçesine bambaşka bir görünüme bürünür. Bu tablo Antalya’nın bilinen güzelliğine, bilinmeyen yönleri ile bambaşka bir güzellik katar.

HEYECANLA BEKLENEN GÜNLER
Beyaza bürünen Toros Dağları, sadece Antalya’nın güzelliğine güzellik katmaz. Karaalioğlu Parkı’ndan bakıldığında karın yağmasıyla birlikte Falezler, Konyaaltı Sahili ve Beydağları’nın o muhteşem görüntüsünü tamamlamaz. Beyaza bürünen dağlar, Antalya’da yurdun dört bir yanındaki dağcıların aylardır beklediği günlerin habercisidir. Karla kaplı dağların zirvesine yapılacak zorlu ve bir o kadar da keyifli tırmanışın habercisidir. Ve beyaza bürünen dağlarda tarifi imkansız güzellikte manzaraları yaşayacak olmanın heyecanıdır. Ayaklarda krampon, ellerde kazma ve özel kıyafetlerle. 




KAMPLI TIRMANILACAK DAĞLARDA VAR
Kış aylarında karla kaplanan ve tırmanış yapılacak dağların arasında Tahtalı Dağı, Kızlar Sivrisi Dağı, Tunç Dağı, Bakırlıtepe, Akdağ gelir. Bu dağlar daha önce tırmanılmış olması, rotalarının belirlenmiş olması nedeniyle dağcılar tarafından tercih edilir. Ancak Bakırlıtepe’nin ardında karla kaplı çok sayıda dağ bulunur. Ancak bu dağlara ulaşımın zor olması, günü birlik yerine kamplı faaliyetlere uygun olması diğer dağlara göre yoğun ilgi görmez. Ancak her türlü teknik malzemeye, özel donanıma sahip olan profesyonel dağcılar tarafından 2-3 günde tırmanılacak kamplı etkinlik olarak değerlendirilebilir.

MANZARASI İLE BÜYÜLÜYOR
Antalya’nın hemen yanı başında tırmanışa uygun olan dağlarda bulunur. Ancak bu dağlar Tahtalı Dağı, Kızlar Sivrisi Dağı, Tunç Dağı, Bakırlıtepe, Akdağ gibi karla kaplanmaz. Zirvesinde, eteklerinde kar bulunmayan bu dağların arasında da Çalbalı Dağı, Geyik Sivrisi Dağı, Çamdağı ve Sivri Dağ yer alır. Bu dağlarda dağcılık sporuyla ilgilenenler tarafından yoğunlukla kullanılır. Antalyalı dağcıların yanı sıra yurdun başka illerinden gelen dağcılar, bu dağlara tırmanarak, Antalya manzarasını kuşbakışı olarak yükseklerden de görme imkanı bulur. Dağın içersinde de çok sayıda doğal güzellik tırmanıcılara keyifli anlar yaşatır.

ANTALYA DAĞLARI GÜVENLİ
Antalya’nın karla kaplı dağları, kış aylarında zirveye çıkmak isteyenlere sayısız avantajlarda sunar. Bunların başında Avrupa ile uzak ve orta Asya dağlarına göre daha güvenli olması gelir. Kış aylarında Alp Dağları’nda hava sıcaklığı sıfırın altındayken, çığ riski varken, buzul çatlakları tehlike saçarken, Antalya dağlarında karla kaplı bir ortamda güvenle tırmanış yapılabilir. Antalya dağlarında bir metre kar olmasına rağmen ılık bir hava vardır. Sert fırtına riski ise neredeyse yoktur. Kent merkezine yakın olması nedeniyle de günübirlik etkinlik olarak değerlendirebilecek niteliktedir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder