12 Eylül 2014 Cuma

Arabastık kestanesi

Arap cariyenin asıldığı ağaç

Antalya’nın şirin yayla ilçesi İbradı, Toros Dağları’nın içerisinde denizden 950 metre yükseklikte bulunur. Zengin bir kültüre, sayısız doğal güzelliğe sahip olan İbradı, Psidyalılardan Romalılara, Selçuklulardan Osmanlılara uzanan tarihiyle de dikkat çeker. Mağaraların, vadilerin, kanyonların, nehirlerin, endemik bitkilerin ve canlı türlerinin tümü İbradı’da vücut bulur. Doğanın bütün güzelliklerini çekinmeden bahşettiği bu coğrafya, dağların arasında tertemiz havasıyla, sakin ve dingin bir yaşamın kaynağıdır.

İLÇENİN ANIT AĞACI

Akdeniz’in mavi sularını geride bırakıp Toros Dağları’na doğru tırmandıkça, sahilin eşsiz güzelliklerini aratmayacak güzellikler karşılar ziyaretçilerini. Heybetli dağların içerisindeki vadiler, kanyonlar, sarp kayalıklar, akarsular Antalya’nın zenginliği olarak karşımıza çıkar. Zirveye yaklaştıkça iklimde değişir, bitki örtüsü de. İbradı’ya gelindiğinde Antalya’nın başka hiçbir ilçesinde, beldesinde ve köyünde görmediğimiz kestane ağaçları boy gösterir. Kestane ağaçları Antalya’nın zenginliği, İbradı’nın ise ayrıcalığıdır. Çok sayıdaki kestane ağacının arasında bir tane kestane ağacı vardır ki o ilçenin anıt ağacı olan Arabastık Kestanesi’dir
 

 
YAKLAŞIK BİN YAŞINDA
Çevresi 24 metre olan Arabastık Kestanesi’nin yaşının bin yıla yakın olduğu ifade edilmektedir. Dallanıp, budaklanan ve oldukça yüksek bir boya ulaşan kestane ağacına Arabastık Kestanesi denmesinin sebebi ağaçta gerçekleşen bir idamdan dolayıdır. İbradı’da 1861 yılında çok büyük bir yangın çıkar. Yangında ilçedeki bir çok konak kullanılamayacak halde alevlerden zarar görür. Tarihi boyunca 3 kez çok büyük yangınlarla karşı karşıya kalan İbradı’da 1861 yılında çıkan yangın diğerlerinden farklıdır. Çünkü yangını Mustafa Efendi’nin siyah cariyesi Zeynep çıkarmıştır.

İBRET OLSUN DİYE İDAMLA CEZALANDIRILDI
İbradı bu yangında diğer yangınlar kadar zarar görmez ama yangının çıkış nedeni halkta infial yaratır. Mustafa Efendi’nin siyah cariyesi Zeynep’in kundaklama sonucu çıkardığı yangın halk tarafından bir türlü kabul edilemez. Hem mahkeme hem de halk Mustafa Efendi’nin siyah cariyesi Zeynep’in cezalandırılmasını ister. Ayrıca cezanın ibretlik olması ve bir daha kimsenin bu tarz yangınlar çıkarmaya cesaret edememesi istenir. Mahkeme sonucunda Mustafa Efendi’nin siyah cariyesi Zeynep’in asılarak idam edilmesi hükmedilir. Mustafa Efendi’nin siyah cariyesi Zeynep’in idamı kestane ağacında yapılır.


İDAMIN ARDINDAN AĞACIN ADI ARABASTIK KESTANESİ KALDI
İdamın ardından ağacın ismi Arabastık Kestanesi olarak kalır. Ağacın önünden gelip geçenler, ağaca yakın yol tarifedenler hep Arabastık Kestanesi diye söz edince ağacın adı bu şekilde kalır.  Antalya’nın anıt ağaçlarından olan Arabastık Kestanesi, aynı zamanda Türkiye’nin en yaşlı kestane ağaçlarındandır. Mevsimi geldiğinde kestane veren ağaç, özellikle kış aylarında üzeri karla kaplandığında kartpostalları aratmayan bir görünüme kavuşur. İbradı’yı ziyaret eden yerli ve yabancı misafirler, ilçe turları sırasında mutlaka Arabastık Kestanesi’ni de ziyaret eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder