21 Temmuz 2014 Pazartesi

Oymapınar Barajı'nın serin sularında


Oymapınar Barajı’nda

Antalya’nın sıcak yaz günlerinde en keyifli turlardandır Oymapınar Barajı. Barajın serin sularında gün boyu devam eden tur, Oymapınar’ın zenginliklerini gözler önüne serer.

Beyşehir Gölü’nün serin suları, Toros Dağları’nda vadileri, kanyonları, düdenleri aşarak, Manavgat’a ulaşır. Manavgat ovasına hayat veren su, geride görülmeye değer doğal güzelliklerin de oluşmasını sağlar. Suyun geçiş güzergahında bulunan doğal güzelliklerden birisi de Oymapınar Barajı’dır. Bölgenin elektrik ihtiyacını karşılayan Oymapınar Barajı, sadece bir barajın ötesindedir. Barajın içerisinde ki kanyonlar, adacıklar, şelaleler, flora ve fauna Manavgat’ın görülmeye değer turizm değerlerindendir.




TEKNE TURU İLE BARAJ KEYFİ
Oymapınar Barajı’nda yaz aylarında her gün düzenlenen tekne turları yerli ve yabancı turistlerin bu güzelliklere şahit olmasına imkan tanır. Sabah saatlerinde başlayan tekne turu akşama kadar devam eder. Barajın gövdesinin biraz gerisindeki iskeleden kalkan tekneler önce küçük kanyona gider. Dönüşte baraj üzerine kurulu platformda misafirlere yüzme molası verilir. Ardından çam ormanları arasındaki restoranda mükemmel bir öğle yemeğinin ardından tur devam eder. Teknenin rotasında bu kez büyük kanyon vardır. Martı adasının arkasında başlayan büyük kanyon Toroslardan akıp gelen suyun baraja boşaldığı noktada son bulur.

KÜÇÜK KANYONUN BALIKÇI BAYKUŞLARI
1977 yılında başlayan Oymapınar Baraj inşaatı 1984 yılında sona ermiştir. Gövde yüksekliği 185 metre olan baraj 4.70 kilometrekare bir yüz ölçüme sahiptir. Oymapınar Barajı’nda bulunan küçük kanyon iskelenin 5 kilometre uzağındadır. Yaklaşık olarak 200 metre uzunluğa sahip olan küçük kanyonda çam ağaçlarının arasında balıkçı baykuşları yaşar. Büyük kanyon ise öğle yemeği için mola verilen restoranın 7 kilometre ilerisindedir. Adanın hemen ardından başlayan büyük kanyon oldukça uzundur. Yüzlerce metre yüksekliğe sahip kanyonun içerisinde yer alan ağaç mezarlığı dikkat çeker. Baraj yapılmadan önce var olan bu ağaçlar barajın su tutmasının ardından kurumuştur. Ancak hala ayakta olan bu ağaçlar görülmeye değerdir.

BÜYÜK KANYON GÖRÜLMEYE DEĞER
Teknenin iki yanında yükselen kanyon, eşsiz bir güzelliği tüm cömertliği ile gözler önüne serer. Kanyon duvarlarından çıkan ağaçlar, kanyonun en ilginç varlıklarıdır. Toprağın olmadığı kayalıkların arasından çıkan ağaçlar, aynı zamanda yere paraleldir. Kanyonun içerisindeki ağaçların arasında da balıkçı baykuşları yaşar. Kanyon dağlardan akıp gelen suyun oluşturduğu şelalede son bulur. Dağların zirvesinden gelen su, büyük kanyonda ağaçların arasından çağlayarak, göl suyuna karışır. Ancak bu şelalenin yaklaşık 100 metre ilerisinde baraj gölüne karışan bir kaynak vardır. Dumanlı Kaynağı adı verilen bu nokta, dünyanın en büyük kaynaklarından birisidir. Buradan saatte 50 bin metre küp su çıkar. Suyun debisi o kadar yüksektir ki teknenin güçlü motorları dahi taşıtı suda sabit tutmakta zorlanır.


 







 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder