22 Ekim 2014 Çarşamba

Aspendos'un muhteşem köprüsü...



Aspendos’un zamana meydan okuyan köprüsü

Aspendos antik kentini ikiye bölen Köprüçay’ın üzerine kurulu Köprüpazar Köprüsü. Romalıların yaptığı köprü, Selçuklular tarafından onarıldı. Cumhuriyet döneminde de restore edildi.
Güneşin sıcak yüzünü göstermesiyle birlikte Torosların doruklarındaki karlar yavaşça erimeye başlıyor. Eriyen karların meydana getirdiği su damlacıkları önce dereleri, dereler ırmakları oluşturuyor. Zirvesinde kartalların uçtuğu doruklardan Akdeniz’e akan ırmak, sanki sevgililerin kavuşmak isteyişini, kucaklaşma arzusunu andırıyor. Bu büyük buluşmanın coşkusuyla hayat veriyorlar Pamphylia’nın bereketli topraklara. Antik çağın Eurymedon nehrinin, günümüzdeki ismiyle Köprüçay’ın Akdeniz’e akışı gibi. 



 
ROMALILAR DÖNEMİNDE YAPILDI
Akdeniz’e akan Köprüçay’ı, Pamphylia’nın bereketli topraklarını ve Aspendos antik kentini ikiye ayırır. Eurymedon Köprüsü, yani Köprüpazar Köprüsü ise antik kentin iki yakasını bir araya getirir. Antik çağda Perge’yi Side’ye bağlayan yol üzerinde bulunan Köprüpazar Köprüsü, Romalılar tarafından M.S. 4. Yüzyılda yapılmıştır. Köprü zamanla tahrip olmuştur. Ancak bölgenin Antalya’nın Selçukluların yönetimine girmesiyle Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat döneminde onarılmıştır. Köprü son olarak Cumhuriyet döneminde 1999-2004 yılları arasında Karayolları tarafından onarılmıştır.

KÖPRÜ 259 METRE UZUNLUĞUNDA 
Köprü, Anadolu’nun Türklerin yönetimine girmesiyle birlikte Köprüpazar Köprüsü ismini almıştır. Köprünün isminin değişmesindeki neden ise yapının etrafına Pazar yeri kurulmasıdır. Evliya Çelebi’de seyahatnamesinde köprüden bahsetmektedir. Köprünün, en büyüğü 17 metre genişliğinde olan çeşitli büyüklükte 7 adet kemeri vardır. Genişliği 9.5 metre, sütun kalınlığı 9.60 metre olan köprünün uzunluğu 259 metre, kemer açıklığı ise 23.5 metredir.

İLK KÖPRÜ YIKILDI
Selçuklular döneminde köprü onarılmıştır. Onarım esnasında zarar gören köprünün malzemeleri kullanılmıştır. Onarımı yapılan köprü ilk köprüden daha küçüktür. Köprü yerinde incelendiğinde eski köprünün çıkıntısı görülebilir. Köprünün ilk yapıldığı dönemde küçük gemilerin antik kente kadar geldiği sanılmaktadır. Bu iddiayı köprünün ayaklarının altındaki gemi bağlama delikleri ispatlar. Ayrıca Perslilerin Aspendoslularla yaptığı savaşta gemilerini nehri takip ederek, kentin yakınlarına kadar getirdiği yazılı kaynaklarda geçmektedir.

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder