22 Nisan 2014 Salı

Büyüleyici güzellik







Torosların koynundaki güzellik: Altınbeşik Mağarası

Mavi ile yeşilin kucaklaştığı koyların, rüzgarda salınan altın sarı kumlarla kaplı plajların ardından başlıyor nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış bereketli topraklar. Her köşesinde tarihin bir döneme damgasını vurmuş medeniyetlerin izini taşıyan bu topraklar Toros Dağları’nın eteğinde son buluyor. Toros Dağları’nın içlerine doğru ilerledikçe geniş düzlüklerde kalan doğa harikalarının, tarih mirasının yerini yenileri alıyor. Zirveye doğru ilerledikçe sadece sahne değişiyor. Kadim medeniyetlerin izleri, Antalya’nın dillere destan doğal güzellikleri hiç ama hiç değişmiyor. Sadece gerideki düzlükte kalanın yerini yükseklerde bir yenisi alıyor. Tıpkı Toros Dağları’nın koynuna sokulmuş Altınbeşik Mağarası gibi. On binlerce belki de yüz binlerce yıllık bekleyişinin son bulmasını dileyerek, ziyaretçilerine tüm güzellikleriyle ‘Bende buradayım’ diyor.    



DÜNYANIN 3.BÜYÜK YER ALTI GÖLÜ MAĞARASI

Türkiye’nin en büyük, dünyanın üçüncü büyük yer altı gölü mağarası olan Altınbeşik, Antalya’nın İbradı ilçesinin Ürünlü mahallesinde ki Altınbeşik Dağı’nda bulunuyor. Mağaranın girişinde 200 metre uzunluğa sahip, yaklaşık 40 metre derinlikte bir göl bulunuyor. Bilinen uzunluğu 4 bin 500 metre olan bu mağarayı gezmek için önce girişteki gölü geçmek gerekiyor. Mağaranın ziyaretçileri için girişteki gölde her daim kayıklar bulunduruluyor. Mağaranın derinliklerine doğru kürek çekerken Altınbeşik’in büyüleyici atmosferi sizi anında etkiliyor. Gölün sonunda 40 metreyi aşan dikey travertenler dikkat çekiyor. Bu travertenler üzerinden mağaranın ikinci katı yer alıyor. Mağaranın ikinci katında 130 metre uzunlukta, ince uzun ve sığ bir göl daha bulunur. Yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğa sahip bu bölümde küçük gölcükler görenleri büyülüyor. Galerinin orta bölümünde çok büyük ve yüksek bir salon yer alıyor. Buradaki kalker bloklar üzerinden 1.5 kilometre boyunca yürünebiliyor.





 SUYUN KAYNAĞI BEYŞEHİR GÖLÜNDE

Altınbeşik Mağarası’nın içerisindeki suyun kaynağının Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan Beyşehir Gölü olduğu belirtiliyor. Gölün içerisindeki Mada Adası’nda bulunan düdene karışan suyun Toros Dağları’nın altından akıp gelerek Altınbeşik Mağarası’na ulaştığı, buradan da gün yüzüne çıkarak, Manavgat’tan denize aktığı kaydediliyor. Mağara üst üste 3 seviyede gelişmiştir. En alt ve orta seviye yağışlı mevsimlerde aktif, en üst seviye ise devamlı kurudur. Altınbeşik Mağarası, yer altına inen sularının toplanarak, tahliye edildiği bir yer altı deresi gibidir. Altınbeşik Mağarası’nın aktivitesini tamamen yitirmiş olan üst seviyesinde, tabanda kaya blokları dikkat çeker. Bunların yanında dikit ve sarkıt oluşumları da vardır. Orta seviyenin tabanı daha çok dere yatakları özelliğini taşır. Burada kaya blokları geniş yerler kaplar, yer yer kum ve çakıl depoları ile traverten oluşumları görülür. Mağaranın girişinden itibaren ilk 200 metre mağaranın alt seviyesini oluşturur ve burası devamlı su altındadır. Alt seviyenin bitiminde 40 metrelik dik bir çıkış vardır. Bu çıkış ve bitişik duvarlar beyaz renkli kalın travertenlerle kaplıdır. Mağaranın en güzel bölümünü burası oluşturmaktadır. 


























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder